Kurs: Digitala verktyg i musikundervisningen

Kurs: Digitala verktyg i musikundervisningen i gruppen Musik i skolan / Undervisning / För läraren hos musikskolan.se (Kurs2)
Kurs: Digitala verktyg i musikundervisningen

Kurs2

Kursen innehåller ett smörgåsbord med konkreta tips på hur du kan utveckla din musikundervisning, hela tiden med eleverna och den nya tekniken som utgångspunkt.

Spotify, YouTube och Facebook är idag en självklar del av våra elevers musikvärld. Många barn och ungdomar spelar in, delar, mixar, kopierar och surfar. Utifrån begreppen konsumera, producera och dela visas olika exempel på hur dagens musik och kultur sprids mellan människor. Deltagarna får aktivt fundera hur det ser ut i vardagen och vad som kan integreras i verksamheten med befintliga medel.

När kursen hålls som heldag genomsyras den av praktiskt arbete. Öppna kanaler, som YouTube, SoundCloud, Bambuser, Spotify, Dropbox m fl, kan användas på flera sätt i undervisningen och under kursen får deltagarna använda många av dessa. Vi börjar med att spela in enkla ljudfiler och okomplicerade filmer. Sedan kommer vi att publicera dem, dela dem med andra och diskutera hur detta kan användas i undervisningen. Nästa steg är att skapa musik och/eller spela in med program för flerkanalsinspelning, med avseende på att detta ska fungera i klassrummet. För detta används GarageBand, men även andra program tas upp och får en kort presentation. Kursen presenterar olika digitala instrument och hur man på olika sätt kan använda dem. Även avsnitt om filmredigering och notskrivning finns med.

Vi kommer att dela filer, titta på verktyg för kommunikation och dokument samt skapa musik, spela in och publicera musik och video med hjälp av dator, mobiltelefon och surfplatta.

Kursen vänder sig till lärare i kulturskolan, lärare som undervisar i musik i grundskolan m fl
Kurslängd: heldag eller komprimerad halvdag i kombination med annan kurs
Kursledare: Pia Åhlund

Som halvdagskurs kan den gärna kombineras med Kom igång med iPad eller Klassrumsmusicerande.