Visa priser: Exkl. moms Inkl. moms
Ring oss på

031-96 32 00

Mån-fre 10.00-15.00

 


Säkra betalningar
Säkra betalningar med Klarna, PayPal eller Swish

Munspel och dragspel

 

Om dragspelet


Dragspel
De första dragspelen konstruerades i Europa på 1820-talet. Ljudet skapas genom att luft, med hjälp av bälgen, passerar små metalltungor som då vibrerar. Detta fungerar på samma sätt som hos munspelet.

Ett fullstort dragspel har oftast sex rader med knappar i basen som spelas av vänster hand. Melodin spelas av höger hand där det antingen är runda knappar eller tangenter som på t ex ett piano. Det finns också mindre dragspelmed en eller två rader knappar, dessa kallas för durspel.

Dragspel är används t. ex. i olika länders folkmusik, i dansband, i jazzmusik och som ett soloinstrument.

   

 Om munspelet


Munspel

Munspelets historia sträcker sig över 3000 år tillbaka till Kina där man spelade på "Sheng", ett blåsinstrument med en fri ljudalstrande tunga. Sheng är ett instrument som fortfarande används idag i den traditionella kinesiska musiken. Så småningom spred sig Shengen till Europa och första gången det skrivs om instrumentet är år 1740.

I början av 1800-talet exprimenterade man med olika typer av instrument som byggde på en fri ljudalstrande tunga i metall. Och i mitten av 1800-talet kan man säga att munspelet fick sin nuvarande form. I slutet av århundradet masstillverkades munspel och instrumentet fortsatte att utvecklas med flera olika modeller.

 

Sorteringsordning: Visningsformat:
Munspel! - Melodi, teknik & blues inkl CD
En bok för dig som vill lära dig att spela munspel på riktigt.
165 kr
2006 kr