Visa priser: Exkl. moms Inkl. moms
Ring oss på

031-96 32 00

Mån-fre 10.00-15.00

 


Säkra betalningar
Säkra betalningar med Klarna, PayPal eller Swish

Piano/Keyboard

 

Om pianot och keyboardet


Piano

Redan för flera tusen år sedan spelade man på olika typer av stränginstrument. Ett av sätten att spela var att slå på stängarna med små hammare. Hackbrädet var ett sådant instrument som blev vanligt hos överklassen i Europa under medeltiden. Under senare delen av medeltiden utvecklades cembalon med tangenter mekaniskt kopplade till stift som knäpper på strängen ugefär som ett plektrum. År 1709 konstruerade en italiensk cembalobyggare en spelmekanik där en hammare slog an mot strängen när man tryckte ner tangenten. Genom att slå olika hårt kunde man påverka hur starkt strängen lät. Instrumentet fick heta piano forte som på italienska betyder svagt starkt. Numera kallas det på svenska bara piano.

På 1800-talet började man exprimentera med olika klaviaturinstrument som skapade ljud på elektronisk väg. Utvecklingen fortsatte under 1900-talet med många olika typer av elektroniska instrument. Det första instrumentet som fick stor spridning var Hammondorgeln, en elorgel som konstuerades 1934. Synthesizern är ett samlingsnamn för instrument som kan skapa många olika sorters ljud. Den första Synten som fick stor spridning konstruerades av Robert Moog år 1965. Idag finns många olika elektroniska klaviaturinstrument och instrumenten utvecklas hela tiden.

   

Videolektioner till Pianobus 1


Kom igång med ditt pianospel! Här hittar du videolektioner till alla låtar i Pianobus 1. En komplett kurs för dig som vill lära dig spela piano.
     

Länkar


Här hittar du bra länkar till andra websidor
som handlar om pianot.   
     

Jan UtbultFortbildning för musiklärare


musikskolan.se erbjuder även fortbildningar för musiklärare i grundskola och kulturskola. Klicka här för att läsa mer.

Topplistan

Startklart 2
fr. 169 kr
Pianobus 1
200 kr
Startklart 1
fr. 167 kr
Pianobus 2
215 kr

Sorteringsordning: Visningsformat:
Pianobus 1
Det svänger från första början. På den medföljande cd:n finns alla m...
200 kr
Spela keyboard och piano med cd, dvd och på Spotify
Lär dig spela keyboard och piano med en egen medföljande lärare. Bok, cd och dvd me...
295 kr
2012 kr